Urządzenia i Akcesoria
Kedgeree z dorszem i żółtkami z Varomy
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 55 min
6 porcji
Składniki
Sos jogurtowy
-
200 g jogurtu naturalnego
-
10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
10 g miodu wielokwiatowego, płynnego
-
½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
-
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
-
1 szczypta soli
-
5 g czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych
Kedgeree z dorszem i żółtkami z Varomy
-
250 g ryżu basmati
-
50 g czerwonej soczewicy, suszonej
-
500 g fileta z dorsza, bez skóry najlepiej polędwicy
-
1 ¾ - 2 ½ łyżeczki soli
-
¾ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
-
20 g masła plus 2 łyżeczki do dorsza gotowanego na parze
-
1000 g wody
-
6 żółtek
-
2 ząbki czosnku
-
10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 1 mm plastry
-
10 g oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
-
¼ łyżeczki kolendry, mielonej
-
¼ łyżeczki nasion kozieradki (opcjonalnie) mielonych
-
¼ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
1 szczypta kardamonu, mielonego
-
natka pietruszki, świeża, tylko liście do podania
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
877.3 mg
Białko
23.5 g
Kalorie
1571.2 kJ /
375.5 kcal
Tłuszcz
11.4 g
Błonnik
1.8 g
Tłuszcz nasycony
5 g
Węglowodany
43.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
ŻÓŁTKA
12 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Pstrąg w sosie holenderskim
1 godz. 5 min
Kaczka faszerowana mięsem i morelami, kasza gryczana z żurawiną
4 godz. 10 min
Łosoś zapiekany z ziemniakami i jarmużem
1 godz. 10 min
Kuskus z morelami, orzechami laskowymi i serem feta oraz mieszanymi warzywami
1 godz. 15 min
Klopsiki jagnięce z kuskusem i miętowym jogurtem
40 min
Kremowe gratin z jarmużu
55 min
Lasagne brokułowa z łososiem
1 godz. 30 min
Polędwiczki wieprzowe w sosie z pora i tymianku z kaszą gryczaną
55 min
Cielęcina w sosie z kolorowym pieprzem
30 min
Wieprzowina w sosie z czarnej fasoli
30 min
Ryba po hindusku z sosem jogurtowym, ziemniakami i warzywami
1 godz.
Kurczak koronacyjny Elżbiety II
30 min